Tuesday, September 17, 2013

Maslovljeva teorija u obrazovanju

I.Biografija i Bibliografija Abraham H. Maslow rođen je u Brooklyn-u ( New York), 01. aprila 1908. godine. Bio je prvo od sedmero djece siromaÅ¡nih i ne naročito obrazovanih roditelja Jevreja, koji su emigrirali iz Rusije u SAD. Nadajući se najboljem za svoje dijete, roditelji su Abrahama podsticali na obrazovanje i požrtvovan rad. S obzirom na svoje porijeklo, Maslow je u djetinjstvu često bivao usamljen, nesretan, tako da su mu biblioteka i knjige od malih nogu zamijenili druÅ¡tvo. Da bi zadovoljio roditelje, počeo je studirati pravo na urban center College of New York. Nakon samo tri semestra, prebacio se na Cornell University, da bi se ponovo vratio na CCNY. U tom periodu oženio se sa Bertha-om Goodman, svojom prvom rodicom, uprkos roditeljskom protivljenju, sa kojom je ubrzo dobio dvije kćerke. On i Bertha su se preselili u Wisconsin kako bi on mogao pohađati nastavu na University of Wisconsin. Tamo se počeo zanimati za psihologiju i njegov Å¡kolski rad se počeo dramatično poboljÅ¡avati. U međuvremenu je rado sarađivao sa H. Harlow koji je poznat po svom eksperimentu sa mladunčadi Rezus-majmuna i izučavanju ponaÅ¡anja privrženosti. Diplomirao je 1930. godine, magistrirao 1931.godine, i doktorirao je 1934.
bestessaycheap.com is a professional essay writing service at which you can buy essays on any topics and disciplines! All custom essays are written by professional writers!
godine iz oblasti psihologije na University of Wisconsin. Poslije sticanja doktorata, neko vrijeme je na tom univerzitetu bio asistent i predavač, da bi potom preÅ¡ao na Colombia University gdje je sarađivao sa E. L. Thorndike-om. Tu je započeo svoja prva istraživanja iz oblasti ljudske seksualnosti. Bio je, takođ ;er, redovni profesor na Brooklyn College-u ! . U tom periodu ostvario je kontakte sa drugim istraživačima iz polja psihologije, poput Adlera, Fromma, Horney i nekih geÅ¡taltista i psihoanalitičara. Od 1951. do 1969. god. radio je na Brandeis University, nakon čega odlazi u penziju u Menlo Park u Kaliforniji. Poslije nekoliko srčanih udara umro je u...If you respect to get a full essay, order it on our website: BestEssayCheap.com

If you want to get a full essay, visit our page: cheap essay

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.